top of page
Search
  • Ajatarhoiva

Kodin apuvälineiden avulla pärjäät kotona pidempäänItse kullakin menee joskus hermot jotain arjen pikkujuttua näprätessä. Vetoketju on jumissa, hillopurkin kansi on jämähtänyt kiinni, tai kivuliaan selän takia kengät linttaantuvat, kun niitä yrittää änkeä jalkaan ilman “sormilusikkaa”.

Erilaiset kodin apuvälineet tekevät arjesta helpompaa, mutta etenkin niistä on suuri apu, kun ikä alkaa painaa tai kunto heiketä syystä tai toisesta.

Milloin apuvälineitä kannattaa harkita?

Silloin kun arjen perustoimet alkavat käydä haastaviksi joko itsellä tai läheisellä, kannattaa miettiä millaisilla apuvälineillä arjen askareita saisi helpotettua.

Jos seuraavat tilanteet ovat alkaneet käydä hankaliksi tai hitaiksi tehdä omatoimisesti, voi olla hyvä hetki ottaa käyttöön sopivia apuvälineitä:

  • Kodin siivoaminen ja roskien kerääminen lattialta

  • Ruoan laittaminen ja tarjoilu

  • Syöminen ja juominen

  • Peseytyminen

  • Liikkuminen

  • Lääkkeiden oikea-aikainen ottaminen

Monilla tulee apuvälineestä ensimmäisenä mieleen rollaattori. “No enhän minä nyt vielä sellaista tarvitse!” No voi olla, ettet tarvitsekaan, mutta moni muu arjen asia hoituisi paljon näppärämmin pienen apuvälineen kanssa. Ja esimerkkejä piisaa:


Keittiö ja ruokailu

Yksi suosikeistamme on “keittiön sveitsiläinen linkkari”, eli moniavaaja. Sillä saa avattua helposti säilykepurkin ja ilmattua hillopurkin. Yhtä lailla sillä aukeavat pullojen ja tölkkien kierrekorkit ilman että tarvitsee olla mikään kehonrakentaja.

Toinen todella hieno keksintö on painoruokavälineet. Ne ovat tavallista haarukkaa, veistä ja lusikkaa painavampia, jolloin ne pysyvät helpommin tärisevissäkin käsissä.

Keittiöön kuuluvat myös erilaiset kahvat maito- ja mehutölkeille, sekä muovipulloille. Kahvojen avulla painavia tölkkejä ja pulloja on tukevampi käsitellä. Korkeareunaisten lautasten ja lautasreunusten avulla ruoka on helpompi syödä, kun se pysyy hyvin lautasella.


Kylpyhuoneen välineet

Kaakeleihin tai lasiin kiinnitettävät pikatartuntakahvat lisäävät turvallisuutta, kun horjahtamisen riski pienenee. Kahvoissa käytetään alunperin raskaiden ikkunalasien nostamiseen tarkoitettuja imukuppeja, jotka takaavat, että kahvat todella pysyvät kiinni ilman ruuveja. Imukuppikahvoja on helppo asentaa ja käyttää uudelleen.

Suihkun lattialle suosittelemme imukupeilla varustettua suihkumattoa, jolla on vakaa seistä liukkaan lattian sijaan. Suihkutuolit antavat mahdollisuuden pesuun myös istualtaan.

Sitten on erilaisia pidempivartisia harjoja ja pesuvälineitä, jolloin omasta hygieniasta huolehtiminen käy omatoimisesti mahdollisimman pitkään.


Turvallisuus ensin

Turvallisuuteen kannattaa panostaa. Lonkkasuojahousut vähentävät lonkkamurtumia jopa 70% ja omassa kokeilussa huomasimme heti, että ne ovat myös erittäin miellyttävät käyttää. Vahva suositus!

Huonekalujen alle taas voidaan asentaa korotusjalkoja ja sänkyyn nousutuki, joka helpottaa levolle käymistä ja sängystä nousemista.


Muista oikea päivä ja lopeta tihrustaminen

Ja lopuksi vielä pari vinkkiä:

Valolla varustettu suurennuslasi on kätevä, ettei tarvitse tihrustaa pienten tekstien ja esineiden kanssa.

Ja todella selkeä kalenterikello auttaa muistamaan oikean päivän ja ajan: se näyttää kuukauden, päivämäärän, viikonpäivän ja kellonajan selkeästi yhdellä silmäyksellä (ja melkein kissan kokoisilla numeroilla ja kirjaimilla).

Soita tai tule käymään niin kerromme tarkemmin. Voit myös tutustua koko valikoimaamme
Apuvälineet ovat yllättävän edullisia ja niistä saa suuren hyödyn

Nämä monet pienet keksinnöt tuovat kodin askareisiin helppoutta ja turvallisuutta. Apuvälineiden kanssa moni asia onnistuu täysin omatoimisesti ja kotona pärjää pidempään. Ja sehän se on se kaikkein tärkein asia - omassa rakkaassa kodissahan meistä jokainen haluaa asua niin pitkään kuin vain mahdollista.

Monet asiakkaamme ovat jo löytäneet omaa arkeaan helpottavia apuvälineitä meiltä. Neuvomme mitkä välineet ovat sopivia juuri sinulle ja voimme tulla paikan päälle asentamaan ne paikalleen ja opettamaan niiden käyttöä.

Soita meille 050 534 4562, tai tule tutustumaan apuvälineisiin toimistollemme Harjavallankatu 15, Harjavalta.

Ystäväsi Ajatarhoivasta


Puhelin: 050 534 4562

Sähköposti: tarja.peltonen@ajatarhoiva.com

www.ajatarhoiva.com


Recent Posts

See All
bottom of page