Search
  • Ajatarhoiva

Kotikatko katkaisee juomisen kotihoidossa


Lähemmäs 90-vuotias mummu ei halua lähteä laitokseen. Hän haluaa pysyä kotona. Niin pitkään kuin mahdollista. Vaikka hän tietää miten horjuvaksi kävely on muuttunut, ei kodista lähdetä kuin vasta sitten kun on ihan pakko. Oma koti kullan kallis.

Jokaisen on niin helppo samaistua tuohon tilanteeseen. Oma koti on rakas paikka. Siellä se minun tuttu elämäni tapahtuu. Keitetään kahvia, tehdään ruokaa, imuroidaan nurkkia, katsotaan telkkaria, pestään pyykkiä, jutellaan, itketään, unelmoidaan, nauretaan.

Koti on myös paikka, jossa alkoholismiin sairastunut juo. Vaikka koti on monelle tukikohta juomiselle, se on samalla oma huusholli, jossa arki eletään.

Siksi juominen kannattaa katkaista nimenomaan kotona. Se on paikka, jossa arki kuitenkin jatkuu, kun juominen on saatu loppumaan.

Kotikatko on palvelu, jossa käymme asiakkaan kotona päivittäin, tarpeen mukaan useammankin kerran päivässä, ja autamme asiakkaan juomisen katkolle. Yleensä Kotikatko-palvelu kestää 5–12 päivää, jonka aikana juominen saadaan turvallisesti katkaistua.

Kotikatko on muuten samanlainen katkaisuhoito kuin laitoskatko, mutta Kotikatkossa katkaisu tapahtuu laitoksen sijaan kotona. Tehdään alkutilanteen ja terveydentilan kartoitus, päätetään hoidon sisällöstä, annostellaan lääkitykset ja tuetaan selvään elämään palaamista.

Kotikatkon aikana lähdetään hoitamaan myös muita alkoholistin asioita kuntoon. Ja asia kerrallaan aletaan yhdessä tuumia, miten juomisesta saataisiin otettua kunnon niskalenkki. Tässä auttaa se, että hoito tapahtuu kotona. Katkaistaan ne tutun ympäristön rutiinit, jotka aiemmin ovat johtaneet alkoholismin pahenemiseen. Löydetään tilalle uusia, terveempiä tapoja elää elämäänsä. Ja mietitään, miten toimitaan, kun tuttu kaveri tulee pyytämään seuraksi kosteisiin tunnelmiin.

Oman kokemukseni kautta tärkein asia Kotikatkossa on kuitenkin ihmisten välinen aito ja avoin kohtaaminen asiakkaan omassa kodissa. Kotiin ei kutsuta ketä tahansa. Kun saamme kutsun asiakkaan kotiin, se on meille tärkeä luottamuksen osoitus. Ja me olemme sen luottamuksen arvoisia. Mistä tahansa asioista voidaan puhua, ja kaikki se mitä puhutaan, pidetään luottamuksellisena. Ollaan ihmisiä ihmisille. Jutellaan asioista, siivotaan yhdessä, hoidetaan tilannetta, laitetaan lääkkeet kuntoon, keitellään kahvia, itketään, nauretaan. Eletään.

Kotikatkossa on myös se hyvä puoli, että ulkopuoliset eivät välttämättä edes tiedä, että asiakkaalla on katko menossa, kun koko hoito tapahtuu omassa kodissa. Ei tarvitse selitellä kenellekään mitään, vaan katkaiseminen tapahtuu vaivihkaa.

Jos oma tai lähimmäisesi juominen on karannut käsistä, kotikatko voi olla sinulle yksi parhaimpia asioita elämässäsi. Useassa tapauksessa yhteiskunta hoitaa palvelun veloitukset, joten kyse on oikeastaan enää siitä milloin juominen katkaistaan. Meidän puolestamme vaikka heti.

Sinä päätät, milloin juominen on aika laittaa katkolle. Kun haluat jutella ystävän kanssa, soita. Soita milloin tahansa. Tai lähetä vaikka tekstiviestiä tai sähköpostia. Miten vain. Et ole yksin! Tarja, Jyrki, Krista ja Niina – ystäväsi Ajatarhoivasta


Puhelin: 044 230 7767

Sähköposti:tarja.peltonen(at)ajatarhoiva.com

www.ajatarhoiva.fi

Recent Posts

See All

Ajatar Hoivapalvelut Oy
Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Eura
044 2307767 Tarja 

044 2414703 Jyrki

044 9780670 Nina

  • w-facebook
2021 © Pippuriina